Metka-kylätalo

Valkoinen Talo

Rantalantie 7:ssä sijaitseva hirsirunkoinen talo rakennettiin sotien jälkeen vuonna 1946. Vanhojen piirustusten mukaan talo rakennettiin Pielisjärven kunnan lääkäri- ja hammaslääkäriasunnoksi. Talossa oli asuinkäyttöön tarkoitettuja- ja vastaanottokäyttöön tarkoitettuja tiloja. Asunnossa oli omat huoneensa herralle ja palvelijalle. Talon kokonaispinta-ala on n. 350 neliötä.

Talossa on asunut kunnanlääkärien jälkien monia muita Pielisjärven kunnan ja Lieksan kaupungin työntekijöitä. Piha-aluelle rakennettiin myöhemmin myös eläinlääkärikäyttöön tarkoitetut vastaanottotilat.

2000 luvulla (tarkkaa vuosilukua ei ole tiedossa) talo jäi tyhjilleen. Epäiltiin vahvasti siellä olevan huoneilmaongelmaa. Talo oli vuosia tyhjillään, pensaat alkoivat vallata talolta tilaa. Talo oli lähellä, mutta kukaan ei tuntunut sitä huomaavan.

Kiinteistö oli useita vuosia myytävänä. Kesällä 2015 Lieksan Somaliperheyhdistys osti kiinteistön itselleen. Tarkoituksena on korjata ränsistynyt talo ja perustaa siihen kylätalon palveluineen. Tehdyssä tutkimuksissa talosta ei löytynyt vakavaa homeongelmaa ja se olisi vielä korjaustoimenpiteillä pelastettavissa.Kylätalo Lieksassa

Leijat hankkeen ansiosta Kylätalo on saanut uuden elämän pitkän kylmillään olon jälkeen. Yhdistys korjasi katon, sähköisti, hankki lämmityksen ja vesijohtoveden. Talo on tarkoitus korjata myöhemmin perusteellisesti ja sen jälkeen Metka kylätalo voisi tarjota palvelujaan paremmin kaikille alueen asukkaille. Pohjois-Karjalan ammattiopiston sisustusartesaaniopiskelijat tekevät sisustussuunnitelman ja maahanmuuttajat yhdessä opiskelijoiden kanssa myös toteuttavat osin sisustamista.

Tavoitteena on yritteliäs kylätalo, talo joka työllistäisi ja tuottaisi palveluja. Tiloihin on kaavailtu kahvilaa ja pientä ompelimoa. Yhdistyksen tavoitteena on kehittää myös alueen joukkoliikennettä.

Tiistaina 27.10.2015 vietettiin virallisia Metka-kylätalon avajaisia. Abdirahim Husu Hussein Helsingistä oli avajaisten kunniavieraana.

Husu: "Maailmassa on vain kaksi Valkoista Taloa, toinen Amerikassa ja toinen Lieksassa." Arvokkaita molemmat!


http://www.maakaista.fi/etusivu/uutiset/kylaet/item/1127-metka-on-pirskahteleva-kylatalo

Metkatalo LieksaRemontti käynnissä