Lieksan Somaliperheyhdistys työllistää!

Lieksan Somaliperheyhdistyksen Metka kyläkulttuuritalo tarjoaa työtä ja tekemistä 20 ihmiselle!

Lieksan Somaliperheyhdistys ry järjestää ja toteuttaa työ- ja työllistymiseen tähtäävää toimintaa siten, että yhdistys tarjoaa keskimäärin kymmenelle kuntouttavan työtoiminnan paikkaa. Kaksi osa-aikaista työntekijää järjestää kulttuuritoimintaa, toinen toimii kulttuurisihteerinä ja toinen toimii taidetoiminnan ”apuopettajana”.

Metka kyläkulttuuritalon peruskorjaus tarjoaa kahdelle rakennusalalle opiskelevalle työharjoittelupaikan ja kiinteistön hoito puolestaan tarjoaa neljälle opiskelevalle opiskelijalle työharjoittelupaikan. Metka kylätalon palveluohjaus tarjoaa kahdelle työttömälle työkokeilupaikkaa. Työkokeiluun voi tulla esimerkiksi ammatinvalinnan selkeyttämiseksi.

ESR rahoitteinen Leijat- hanke työllistää kolmea työntekijää. Hankkeessa kartoitetaan, kehitetään, pilotoidaan ja tuotteistetaan maahanmuuttajien tarvitsemia palveluja. Yksi turvapaikanhakija on ”freelancerina” opettamassa Metakassa valokuvasta ja tekniikkaa.

Metakka on lapsille ja nuorille suunnattua taidetoimintaa, menossa mukana taiteilijoita ja kulttuurin ammattilaisia. Lapsille suunnattu toiminta on tuonut kokonaisia perheitä mukaan kulttuuritoimintaan.

Päivittäin Metkassa käy 40-80 ihmistä. Hussein on Irakista kotoisin oleva ammattivalokuvaaja ja turvapaikanhakija. Hän opettaa mm. lapsille valokuvaustekniikkaa. Yritysasianainen Victoria ja nuoriso-ohjaaja Sufi. Palveluohjaaja Tatjana ja projektityöntekijä Farhan auttavat maahanmuuttajia.

Peruskorjaus tarjoaa rakennusalan ammattiin opiskeleville työharjoittelua!

Maahanmuuttajataustaisen yhdistyksen aktiivinen toiminta on erittäin merkittävää pitkäaikaistyöttömyydestä kärsivässä kaupungissa. Kunnat joutuvat maksamaan puolet pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta, jos ne eivät aktivoi työtöntä tietyn ajan kuluessa. Lieksan maksama sakkomaksu huitelee jo yli miljoonassa eurossa vuositasolla ja kustannukset ovat nousseet vuosi vuodelta.

Maahanmuuttajataustainen yhdistys vähentää toiminnallaan merkittävästi kaupungin sakkokertymää! Työllistämisen lisäksi Metka kylätalo tarjoa alueen asukkaille ja sitä kautta myös alueen työttömille mielekästä tekemistä ja toiminnan mahdollisuuksia. Kylätalon peruskorjausta tehdään pääsääntöisesti talkoovoimin, erikoispalvelut ostetaan alueen yrittäjiltä, jolla on myös työllistäviä vaikutuksia.

Kiinteistön peruskorjauksen kustannusarvio on noin 180 000 euroa. Tavoitteena on, että Metkasta muodostuu kaikille avoin kylätalo palveluineen ja yritystoimintoineen. Naisten ompelimotilat ovat valmistunet ja tulevan myymälän ja parturin tiloja peruskorjataan hartiapankkivoimin. Kahvio odottaa enää vain uunia ja myyntitiskiä. Yhdistyksen tulee kuitenkin saada varat kerättyä oman varainkeräystoiminnan kautta, joten ehkä vuoden päästä somalialaisia herkkuja voi ostaa Metkan kuppilasta.

Lieksan Somaliperheyhdistys ry tarjoaa tilojaan muille yhdistyksille maksutta käyttöön. Näin Lieksan SPR:n osasto on tullut järjestämään torstai-iltaisin nuorille suunnattua läksykerhoa. Yhdistyksen omat toimijat ovat vapaaehtoisesti järjestäneet koulutuksia myös turvapaikanhakijoille ja muille maahanmuuttajille. Kyseessä on mukava yhteistyö Väestöliiton kanssa.

Maahanmuuttajanaisten yhteisesti omistama kauppakaara Mustikka auttaa alueen naisia pääsemään asioille. Mustikalla pääsee pöräyttämään myös Metkalle kyläkulttuuritoimintoihin. Metkaa, eikö!

Yhdistys haluaa kehittää palveluja, työllistää ja kouluttaa työvalmentajia Lieksan Somaliperheyhdistys ry on palkannut kaksi sodan melskeissä työkykynsä menettänyttä pakolaista kouluttautumaan työvalmentajaksi oppisopimuskoulutuksen kautta. Nyt voimme tarjota laadukasta ja monikulttuurista työohjausta muille palveluista hyötyville. Työvalmentajat toimivat kuntouttavassa työtoiminnassa, työharjoittelijoiden ja työkokeilussa olevien henkilöiden ohjaajina. Maahanmuuttajataustaiset työvalmentajat tuovat työllistämispalveluihin arvokasta kulttuuritietoista työotetta!

Metkassa kuntalaisia palvellaan venäjän, sudanin, arabian, ruotsin, englannin, kurdin, espanjan, somalian ja suomen kielellä! Kesällä kielivalikoimiimme tulee lisäksi japani. Kauan odotettu työharjoittelija Lontoon yliopistosta ilahduttaa työyhteistöämme! Metka on aidosti monikulttuurinen työyhteisö!

 

metka1 hussein sufi tatiana pasqual